Thursday, July 10, 2014

Phytocol ST Shaklee : Katakan TIDAK Pada Kolestrol (Cholesterol)

Dianggarkan bahawa satu daripada tiga orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Kandungan kolesterol (cholesterol) yang tinggi dalam darah menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius dimana ia boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia, dan dalam jangkamasa panjang ini akan memberikan impak negitif terhadap kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular. Tetapi apa yang lebih membimbangkan kita sekarang dimana ramai individu yang masih tidak menyedari bahawa paras kolesterol mereka terlalu tinggi!!

Apa Itu Kolestrol (cholesterol)?

Kolesterol (cholesterol) merupakan bahan lemak yang terdapat dalam saluran darah dan kesemua sel-sel badan. Ia merupakan komponen tubuh yang penting untuk pembentukan sel membrane, hormone, hempedu dan tisu-tisu lain dalam tubuh.

Dua sumber utama kolesterol (cholesterol)

Kolesterol (cholesterol) dihasilkan secara semulajadi oleh hati anda tetapi ia juga boleh diperolehi dari makanan harian anda. Kolesterol yang anda makan akan meningkatkan paras kolesterol (cholesterol) darah anda. Kandungan kolesterol (cholesterol) darah yang terlalu tinggi akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar (stroke).

Bagaimana Kolesterol (cholesterol) Boleh Menyebabkan Penyakit Jantung??

Terdapat dua jenis kolesterol utama dalam darah anda:
 • LDL  (Lipoprotein ketumpatan rendah )
 • HDL (Lipoprotein ketumpatan tingi )

LDL  dikenali sebagai kolesterol (cholesterol) “jahat” kerana paras kolesterol (cholesterol) LDL yang terlalu tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (Plak) dalam saluran darah anda. Plak ini akan menyumbatkan saluran darah dan menyekat aliran darah, seperti yang berlaku semasa serangan jantung atau angin ahmar.

Sebaliknya, kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol “baik” kerana ia membantu mengangkut kolesterol dari salur darah balik ke hati untuk disingkirkan. Dalam erti kata lain, HDL berperanan membersihkan saluran darah.

Oleh yang demikian, untuk melindungi diri daripada penyakit kardiovaskular, anda hendaklah mengekalkan paras kolesterol (cholesterol) HDL yang tinggi dan paras kolesterol (cholesterol) LDL yang rendah.

Awas!! Penyakit-Penyakit Utama Akibat Kolesterol  (cholesterol) Tinggi

Jika Anda mempunyai tinggi kolesterol (cholesterol):

 • Risiko serangan jantung meningkat sebanyak 15.6%
 • Risiko angin ahmar meningkat sebanyak 11%
 • Risiko yang lebih tinggi untuk tekanan darah tinggi, penyakit hati seperti hati berlemak, dan masalah ketidakseimbangan hormone yang akan menjejaskan fungsi seksual.

Apakah Penyebab Utama Tinggi Kolesterol (cholesterol)??

Makanan Malaysia yang tinggi lemak serta kalori adalah di antara punca terjadinya masalah tinggi kolesterol (cholesterol). Persatuan jantung Amerika mengesyorkan pengambilan kolesterol (cholesterol) tidak melebihi 300mg sehari. Bagi mereka yang menghidapi penyakit jantung hendaklah menghadkan pengambilan kolesterol (cholesterol) kurang daripada 200mg sehari.

Walaupun begitu, cuba bayangkan anda sedang mengambil menu harian Malaysia seperti ini :

 • Sarapan (2 keping Roti Canai) = 350mg
 • Makan tengah hari (Nasi Lemak) = 213mg
 • Makan malam (Char Kway Teow) = 235mg

Anda pasti tidak menyangka bahawa anda telah mengambil sebanyak 798mg Kolesterol!! Itu adalah hampir tiga kali ganda lebih dari pengambilan harian yang disyorkan!

Bertindak Hari Ini : Ikuti Petua Ini Untuk Merendahkan Paras Kolesterol (cholesterol) Darah Anda Secara Semulajadi

 • Amalkan Pemakanan Seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut.
 • Lakukan senaman lebih kerap
 • Turunkan berat badan
 • Institut kesihatan kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan fitosterol kedalam diet harian anda bagi menurunkan paras kolesterol (cholesterol) secara semulajadi.


Atasi Masalah Kolesterol Anda Secara Semulajadi Dengan FITOSTEROL.

Apa Itu Fitosterol (phytosterols)??

Fitosterol (phytosterols) ( dirujuk sebagai sterol dan sterol tumbuhan ) wujud secara semulajadi dalam kandungan yang sedikit dalam sumber makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, biji-bijian, legume, bijiran dan minyak sayuran. Lebih dari 80 kajian klinikal telah diterbitkan di dalam penerbitan saintifik melaporkan keberkesanan dan keselamatan fitosterol (phytosterols).

Jadi, Bagaimanakah Fitosterol (phytosterols) Berkesan??

Struktur fitosterol (phytosterols) adalah hamper sama seperti kolesterol (cholesterol), dan dengan pengambilan fitosterol (phytosterols), ia akan bersaing dengan kolesterol (cholesterol) untuk tapak penyerapan dalam system penghadaman. Hasilnya, penyerapan kolesterol (cholesterol) dihalang dan ia akan disingkirkan keluar bersama-sama fitosterol (phytosterols). Ini bermaksud, apabila anda mengambil lebih banyak fitosterol (phytosterols) maka semakin kurang kolesterol (cholesterol) yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang untuk anda menurunkan paras kolesterol (cholesterol) LDL.

Berapa Banyak Fitosterol (phytosterols) Yang Anda Perlukan??

Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2,000mg fitosterol (phytosterols) dalam diet harian anda untuk membantu menurunkan paras kolesterol (cholesterol) secara semulajadi.

Sumber Fitosterol (phytosterols)

Untuk memperolehi 2,000mg Fitosterol (phytosterols) pertimbangkan dahulu makanan yang anda ambil :

1. Phytocol ST Shaklee yang membekalkan 2,000mg fitosterol (phytosterols) tumbuhan sehari; 
atau


2. 200 biji lobak merah; atau

3. 70 keping roti gandum; 

atau

4. 425 biji tomato.

Pilihan ditangan anda!


ORDER ONLINE SEKARANG Untuk mendapatkan Phytocol ST Shaklee, atau

SMS/WhatsApp 0128246245 untuk konsultasi percuma tentang Phytocol ST Shaklee dan produk-produk shaklee yang lain