Vitamin E
Vitamin E adalah vitamin larut lemak.
Fungsi
Vitamin E adalah antioksidan yang melindungi tisu badan daripada
kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas boleh merosakkan
sel-sel, tisu, dan organ-organ. Radikal bebas juga menyebabkan penuaan lebih
cepat.
Tubuh juga memerlukan vitamin E untuk membantu mengekalkan sistem imun
yang kuat bagi menentang serangan virus dan bakteria.
Vitamin E juga penting dalam pembentukan sel-sel darah merah dan ia
membantu badan menggunakan vitamin K. Ia juga membantu meluaskan saluran darah
dan mencegah pembekuan darah.
Sel menggunakan vitamin E untuk berinteraksi antara satu sama lain dan
menjalankan fungsinya yang banyak.
Sumber Makanan Yang
Mengandungi Vitamin E
Cara terbaik untuk mendapatkan keperluan harian vitamin E adalah dengan
memakan sumber makanan seperti:
• Minyak sayuran (seperti germa gandum, bunga matahari, jagung, dan
minyak kacang soya)
• Kacang (seperti badam, kacang tanah, dan hazelnuts / filberts)
• seed (seperti biji bunga matahari / kuaci)
• sayur-sayuran berdaun hijau (seperti bayam dan brokoli)
• Bijirin sarapan, jus buah-buahan, marjerin, dan spread.
Kesan Sampingan
Pengambilan vitamin E dalam bentuk makanan adalah tidak berisiko atau
merbahaya. Walaubagaimanapun, dalam bentuk suplemen, dos yang tinggi mungkin meningkatkan risiko
pendarahan dan pendarahan serius di otak.
Tahap yang tinggi vitamin E juga boleh meningkatkan risiko kecacatan
kelahiran.
Dos yang disyorkan
Berikut merupakan cadangan pengambilan vitamin E untuk individu
Bayi
• 0-6 bulan: 4 mg / hari
• 7 hingga 12 bulan: 5 mg / hari
Kanak-kanak
• 1 hingga 3 tahun: 6 mg / hari
• 4-8 tahun: 7 mg / hari
• 9 hingga 13 tahun: 11 mg / hari
Remaja dan Dewasa
• 14 tahun dan ke atas: 15 mg / hari
• wanita hamil :15 mg / hari
• breastfeeding mom : 19 mg / hari
Walaubagaimanapun sila dapatkan nasihat doktor mengenai dos yang terbaik untuk anda.
Tahap selamat yang tertinggi suplemen vitamin E untuk orang dewasa
adalah 1500 IU / hari dalam bentuk semula jadi dan 1,000 IU / hari untuk (sintetik.
Memperkenalkan Vitamin E daripada SHAKLEE
Vitamin E Shaklee mengandungi 400IU Vitamin E, dan 10MCg Selenium.
Pengambilan Vitamin E yang dilengkapi dengan selenium membantu penyerapan yang
optimum dan membolehkan Vitamin E menjalankan fungsinya dengan baik.
Vitamin E Shaklee juga diperkaya dengan Ekstrak Biji Anggur. Antara kelebihan
Ekstrak Biji Anggur ialah :
- · Penyembuhan luka
- · Mencegah kanser kulit
- · Jika diambil bersama kalsium akan menguatkan tulang
- · Manfaat Kardiovaskular : antioksidan dalam biji anggur berpotensi melindungi saluran darah daripada rosak
- · Mengurangkan edema (bengkak)
- · Menghalang penurunan kognitif
Apa yang istimewanya jika membeli Vitamin E Shaklee pada bulan Disember 2014?
Pada bulan ini, SHAKLEE menawarkan promosi Buy 6 Free 1 bagi Vitamin E.
Jika anda tidak mampu membeli 6 botol, jangan bimbang. Anda masih mampu
berjimat dengan pembelian Beli 2 dengan diskaun 5%.
Tunggu apa lagi. Segera hubungi saya melalui whatsApp 0128246245 untuk
mendapatkan Vitamin E daripada SHAKLEE